Waar het in het huwelijk van Peter en Esmeralda op stuk loopt, is de manier waarop zij omgaan met het (niet) uiten van hun emoties.Lees het verhaal van Peter en EsmeraldaEmoties horen bij het leven. Peuters leren al heel jong de basisemoties blij, bang, boos en verdrietig te benoemen. Ze kunnen bovendien de daarbij behorende ‘snuitjes’ trekken. Bij het ouder worden komen er steeds meer benamingen van emoties bij. Bijvoorbeeld:’ Ik ben de wanhoop nabij! Of: “Ik val van verbazing’ van mijn stoel. Emoties wisselen zich af en geven betekenis aan gebeurtenissen en ervaringen. Hoe intrigerend
is deze bijzondere gave van onze Schepper.
Sommige mensen ervaren problemen in het reguleren van emoties. Wanneer dit niet ‘gezond’ functioneert, spreken we van emotiedisregulatie. De ervaren emoties zijn dan heel heftig en intens ten opzichte van de situatie die je emoties aanwakkert. Alsof de emoties je overspoelen en je er geen grip meer op hebt. Het kan ook zijn dat mensen hun emoties niet herkennen. Dit geeft veel verwarring.
Emotieregulatie is vaak onderdeel van de hulpverlening. Het is het vermogen om emoties te herkennen, te begrijpen en op een gezonde manier te uiten en beheersen. Het betekent niet dat emoties onderdrukt moeten worden, maar dat er op een goede en helpende manier met gevoelens kan worden omgegaan. Bijvoorbeeld door in moeilijke situaties kalm te blijven, ons verdriet te uiten of als we boos zijn een stap terug te nemen. Deze vaardigheden helpen om in plaats van impulsief, bewuster te reageren waardoor we betere beslissingen nemen en onze relaties met anderen versterken.
Tips:
>
Beweeg! Een gezonde levensstijl met voldoende beweging helpt om minder stemmingswisseling te ervaren.
>
Wacht! Reageer niet direct op een emotie. Wacht eerst tot de intensiteit van je emoties weer afneemt.
Emoties komen en gaan als golven van de zee! Dus, tel eerst tot 10.
>
Schrijf! Schrijven helpt om op een afstand naar je emoties te kijken en ze te accepteren. Schrijf antwoorden
op deze vragen op: 1. welke gebeurtenis heeft deze emotie veroorzaakt? 2. Wat denk ik op dit moment? 3. Wat voel ik? 4. Wat zijn de gevolgen hiervan?
>
Bedenk! een actieplan. Bijvoorbeeld: als ik me zo voel, dan ga ik een stuk wandelen of bel ik iemand op.
Bedenk al concreet welk stuk je gaat wandelen en welke zus, vriend, buurvrouw je gaat bellen.