Soms loop ik langs prachtige en goed onderhouden tuinen. De planten staan er netjes bij en de bloemen bloeien in mooie kleuren. Vaak staat er een mooi hek of heg om de tuin. Je weet dan… hier wonen mensen met groene vingers. Hier wonen mensen die zorgvuldig omgaan met hun tuin als een goede rentmeester. Ze nemen hun verantwoordelijkheid voor de tuin en nemen de tijd om het goed te onderhouden.Je loopt ook weleens langs een tuin waar geen hek of heg omheen staat. Tuinen die overwoekerd zijn, waar het onkruid huizenhoog staat. Een tuin waar iedereen zomaar doorheen kan lopen. De bloemen die er nog staan worden vertrapt. Het vogelhuisje is omgevallen. Kortom een tuin waar niemand voor zorgt. Het huwelijk kun je vergelijken met een bloementuin. Net zoals een tuin heeft een huwelijk ook onderhoud nodig. Anders wordt je huwelijk overwoekerd door onkruid. Als je de planten en bloemen geen water geeft, dan zullen ze verdorren en uiteindelijk dood gaan. Een tuin goed bijhouden kost tijd en rust. Een huwelijk goed onderhouden kost ook tijd en rust. Lukt het je als man en vrouw om rustmomenten voor elkaar in te bouwen? Om samen een goed gesprek op emotioneel niveau met elkaar te voeren over jullie huwelijk en over de dingen die je bezig houden? We leven in een wereld met veel prikkels en waarin van alles gebeurt en we allemaal erg druk zijn. Voor je het weet is het een rommel in de tuin en staan er verdorde bloemen en planten.
Een goed en stevig hekwerk of heg om een tuin is belangrijk. Als dat niet zo is, dan kunnen indringers zomaar je tuin in lopen en schade veroorzaken. Een heg of hekwerk heeft ook onderhoud nodig en moet blijvend verstevigd worden. Hoe is het met het hekwerk om jullie huwelijk? Zijn jullie je er van bewust welke indringers er op de loer kunnen liggen en bij onvoldoende onderhoud je huwelijk binnen kunnen stappen? Denk bijvoorbeeld aan overspel, porno, opgaan in je werk, geen tijd voor elkaar hebben.
Het valt ons op dat (jong) gehuwde stellen regelmatig weinig idee hebben wat belangrijke hekken zijn om hun tuin te beschermen. Zo onderhouden sommigen een behoorlijk intensief contact met iemand anders van het andere geslacht. Hier kan een intensieve (emotionele) band uit ontstaan. Dit zien wij vanuit De Vluchtheuvel als emotioneel overspel en is een groot gevaar voor je huwelijk.
Het is ook belangrijk om samen in je tuin te werken. Om zodoende gebruik te maken van elkaars sterke kanten. De één is soms beter in het snoeien van de bomen en struiken, de ander is weer goed in het timmeren van een stevig hek. De één is goed in het stellen van vragen en de ander bedenkt samenbindende activiteiten. Het vraagt teamwork en een goede samenwerking om je huwelijk goed te onderhouden.
Het allerbelangrijkste is dat echtparen in verbinding (blijven) staan met de Heere Jezus Christus. Met alle zegeningen die ze krijgen, maar ook met alle noden waar ze mee te maken hebben, kunnen ze altijd bij Hem terecht. Hij wil de getrouwden Zijn hulp en Zijn bijstand altijd bewijzen, ook wanneer men zulks allerminst verwacht, zo staat het in het huwelijksformulier.
Vruchten/paradijsbloemWat ‘levert’ dit nu allemaal op? Wat zijn dan de vruchten die in deze tuin groeien? Bij een goed huwelijk is er (naast je kinderen) geen mens op aarde waar je je meer mee verbonden voelt dan je eigen man of vrouw. Je steunt elkaar onvoorwaardelijk. Je richt je op het geluk van de ander. Je huwelijk is dan een afspiegeling van het huwelijk van Christus en Zijn bruid. Iemand zei eens dat het beste evangelisatiemiddel een gelukkig huwelijk is. Dat kunnen we in deze tijd van huwelijkszorgen alleen maar onderstrepen.
Denk samen eens na over de volgende vragen:
-
Welke hekken kunnen jullie concreet ter bescherming bouwen om jullie huwelijkstuin?
-
Sluiten jullie samen de dag af met Bijbellezen en gebed?
-
Vragen jullie samen de Heere om hulp en vergeving voor de ruimte die er (wellicht) is gegeven aan
indringers in jullie huwelijkstuin?
Joke Zwerus
Eelco Weerheim
Maatschappelijk werker en instroomcoördinator
Teammanager, coach en Mediator
jczwerus@stichtingdevluchtheuvel.nl
cweerheim@stichtingdevluchtheuvel.nl