De Gereformeerde Gemeenten, Gereformeerde Gemeenten in Nederland en de Hersteld Hervormde Kerk hebben besloten om krachten te bundelen in 'Project Huislijk geweld en Kindermishandeling'
Op een laagdrempelige en toegankelijke manier kunnen aandachtfunctionarissen vragen op het gebied van huiselijk geweld en kindermishandeling beantwoorden.
Huiselijk geweld en Kindermishandeling
Jaarlijks zijn 120.000 kinderen (tussen 0-17 jaar) slachtoffer van kindermishandeling. Dat betreft 3% van alle kinderen. Bij wijze van spreken heeft elke schoolklas 1 kind dat slachtoffer is.
Ruim 60% van het huislijk geweld betreft volwassenen die slachtoffer zijn van (ex)partnergeweld. Jaarlijks zijn dat in Nederland minstens 200.000 slachtoffers.
De kans dat u in uw omgeving iemand kent die slachtoffer is, is groot.
Misschien heeft u een situatie voor ogen waarin u signalen ontvangt die u moeilijk concreet kunt maken. Wat te doen in zo'n situatie? Stelt u eens voor dat desbetreffende over 10 jaar bij u komt en u vraagt waarom u niets gedaan hebt terwijl u er van af wist. Onveilige situaties moeten zo snel mogelijk worden gestopt. Handelen echter is als het vastpakken van een egel: het prikt altijd.
Download de informatiefolder over het projectDoelstelling
Recent is door De Vluchtheuvel, stichting Schuilplaats en het ds. G. H. Kerstencentrum het project 'Huiselijk geweld en kindermishandeling' gestart. De opdrachtgevers zijn de Gereformeerde Gemeenten, de Gereformeerde Gemeenten in Nederland en de Hersteld Hervormde Kerk.
De doelstellingen van het project zijn:
- Het informeren van de kerkelijke achterban en de mogelijkheden voor de aanpak van deze problematiek.
- Bewustwording van factoren die de geslotenheid bevorderen of in stand houden.
- Advisering bij situaties van huiselijk geweld. Dit advies kan worden gevraagd door hulpvragers, maar ook
door familieleden, docenten, ambtsdragers, gemeenteleden, jeugdwerkers en dergelijke.
- Advisering van seculiere organisaties die werken met reformatorische gezinnen.
Binnen de drie genoemde instellingen zijn aandachtsfunctionarissen aangesteld die dit project uitvoeren. Zij zijn laagdrempelig te benaderen.
Meldcode
Het is aan te bevelen het navolgende stappenplan te hanteren als deze ernstige zaken zich voordoen. Dit stappenplan is gebaseerd op de wettelijke meldcode voor professionals.
Stap 1: Signaleren
Zet eerst de belangrijkste signalen op papier, zodat u er zeker van bent dat het gaat om feitelijke signalen en niet om veronderstellingen.
Stap 2: Collegiale consultatie
Bespreek uw concrete signalen met iemand. Ten alle tijden kunt u anoniem Veilig Thuis of een aandachtsfunctionaris raadplegen voor overleg.
Stap 3: Zorgen bespreken met hulpvrager en/of ouders
Bereid het gesprek voor. Advies hieromtrent kan ingewonnen worden bij een aandachtsfunctionaris of bij Veilig Thuis.
Stap 4: Weeg de aard en de ernst van het huiselijk geweld of de kindermishandeling
Weeg op basis van de signalen, het ingewonnen advies en van het gesprek met betrokkenen het risico op huiselijk geweld of kindermishandeling. Weeg eveneens de aard en de ernst van het huiselijk geweld of de kindermishandeling.
Stap 5: Beslissen: zelf hulp organiseren of melden
Indien betrokkenen open staan voor hulpverlening is het van belang om hen adequaat en snel door te verwijzen. Overleg met deskundigen, zoals onderstaande instanties, welk hulp verantwoord en geschikt is.
Houdt de vinger aan de pols of de hulp ook daadwerkelijk start. U dient alert te blijven op signalen en hiernaar te handelen. Probeer toestemming te krijgen om in contact te treden met de betrokken hulpverleningsinstantie.
De betrokken instellingen zijn als volgt te bereiken. U kunt dan vragen naar de betreffende aandachtsfunctionaris.
De Vluchtheuvelaandachtsfunctionaris Joris ten Voorde
Meld u online aan of bel tijdens kantooruren:
(0113) 21 30 98Stichting Schuilplaatsaandachtsfunctionaris Toke Kalisvaart
Advies, informatie of aanmelden:
06 - 86 85 45 83G. H. Kerstencentrumaandachtsfunctionaris Gertrude van den Belt:
06 - 11 07 45 67