Relatieproblemen

Wat zijn relatieproblemen?


In elke relatie spelen van tijd tot tijd spanningen en conflicten. Dat hoeft niet erg te zijn en het kan de relatie zelfs levendig houden. Soms moet je elkaar even aankijken, aansporen, wakker schudden. Soms leiden veranderende omstandigheden tot spanningen: ziekte, verlies van familieleden of kinderen, problemen in de werksfeer, in de kerk, rond financiën of de opvoeding.

Deze problemen leiden niet perse tot het vastlopen van een relatie, maar ze kunnen deze wel onder druk zetten. Ze vragen van de partners in hoeverre zij meningsverschillen kunnen verdragen, kunnen overleggen en samenwerken, de eigen behoeften helder kunnen aangeven maar ook: behoeftebevrediging kunnen uitstellen.

We spreken van relatieproblemen wanneer  één of beide partners het idee hebben dat dit probleem niet oplosbaar is en dit de relatie en het gezinsleven blijvend negatief beïnvloedt. Er ontstaat dan een patroon van verstoorde interactie. Lees meer over relatieproblemen, hoe ze ontstaan en de relatie met het geloof>

Samen praten: 10 gouden regels


Goede communicatie is een absolute voorwaarde voor een goed huwelijk. Samen praten is daar een belangrijk onderdeel van. Tien gouden regels om aan dit samen praten zoveel mogelijk vreugde te beleven.

1. Tijd voor elkaar. Dagelijkse drukte en stress is voor velen de reden dat er onvoldoende gepraat wordt. Daardoor ontstaat er zelden een gesprek van hart tot hart. Kijk samen eens rustig naar jullie belangrijkste bezigheden. Komt het samen praten hierdoor in de knel?

2. Belangstelling voor elkaar. Goede communicatie staat of valt met belangstelling voor elkaar. Verdiep je in elkaars leefwereld. Deel wat je bezighoudt met de ander. Dat zijn uiteraard de belangrijke dingen, maar ook gewoon de dagelijkse voorvallen.

3. Luister naar elkaar. Tegenwoordig wordt er in de maatschappij heel veel gecommuniceerd, maar helaas slecht geluisterd.  Dat geldt ook voor veel huwelijken. Terwijl luisteren juist zo belangrijk is. Voor jezelf en de ander. Verdiep je daarom in elkaar, vraag door als de ander iets vertelt enkom niet onmiddellijk met je eigen verhaal.

4. Houd rekening met verschillen tussen man en vrouw. Mannen en vrouwen communiceren verschillend. Dat maakt het heel boeiend, maar je moet er wel rekening mee houden. Vrouwen zijn vaak gevoeliger en kunnen hun gevoelens ook makkelijker uiten. Mannen zijn vaak wat meer oplossingsgericht en direct. Houd rekening met die verschillen, accepteer ze, verdiep je erin. Zie het als een boeiende ontdekkingstocht!

5. Waardeer elkaar. Je hoeft echt niet heel de dag met complimenten te strooien. Maar veel echtparen zijn er wel erg zuinig mee. Spreek uit wat je waardeert in de ander. Beschouw al die mooie eigenschappen van de ander niet als vanzelfsprekend. Zeg het dagelijks, met en zonder woorden: ‘ik houd van jou!’.

6. Formuleer positief. Veel narigheid in de communicatie ontstaat door het uiten van verwijten. Als je dingen anders of beter wilt, zeg dat dan, maar formuleer het positief. “Ik zou het fijn vinden als jij…” Dat klinkt heel anders dan: “Jij doet nooit eens je best, terwijl ik...”.

7. Wees duidelijk en concreet. Laat elkaar weten wat je fijn vindt, maar ook wat je dwars zit. Wees daarbij mild, maar niet vaag. Benoem concreet wat je bedoelt en wikkel er geen doekjes om.

8. Geef fouten toe. In de beste huwelijken gaan weleens iets mis. Durf dit toe te geven en uit te spreken. Als je dit achterwege laat, ontstaat er bitterheid en wrok. Het is zaliger te geven dan te ontvangen. Dat geldt zeker ook voor toegeven!

9. Praat over praten. In een huwelijk praat je over van en alles en nog wat. Maar praat er ook eens over hoe jullie samen praten. Ben je daar tevreden over? Zou je dingen anders willen? Waardoor ontstaan er meestal irritaties? Praat hier op een rustig moment eens over door. Dat kan zo verhelderend zijn.

10. Bid samen. Door samen te bidden laat je de ander in je hart kijken. Je maakt duidelijk dat je het met afspraken, goede bedoeling en 10 gouden regels alleen niet redt. Je hebt boven alles Gods hulp en zegen nodig in je huwelijk. Laat dat centraal staan in het huwelijk. Echt ‘samen praten’ is een geschenk van de Heere!

Hulp bij huwelijksproblemen


Huwelijksproblemen kunnen voorkomen worden door een goede voorbereiding op het huwelijk. De Vluchtheuvel biedt in samenwerking met CGO (Cursus Godsdienst Onderwijs) een cursus Huwelijkstoerusting aan.

Lees de folder

Voor alle echtparen, korter of langer getrouwd, is er de Houd me vast-cursus, een cursus die je helpt je relatie te onderhouden.
Meer informatie over de Houd me vast-cursus

Voor wie al getrouwd is, al langere tijd verkering heeft of verloofd is en vastloopt in zijn/haar relatie biedt De Vluchtheuvel hulp in de vorm van psychosociale en therapeutische hulpverleningsgesprekken.


Ervaringsverhaal


Je hoeft niet lang getrouwd te zijn om hulp bij huwelijksproblemen nodig te hebben. John en Diane ondervonden het zelf. Na een verkeringstijd van twee jaar stapten ze in het huwelijksbootje, dat al vrij snel in woelig water terechtkwam. “We moesten er wel mee aan de slag, want zo kon het niet verder!”

Hans en Elize vormden samen met hun twee kinderen een gewoon gezinnetje. Tien jaar getrouwd en samen gelukkig. Tot er een vonk oversloeg tussen Hans en een vriendin. Het huwelijk van Hans en Elize ging door een diep dal.

Meer lezen over huwelijksvoorbereiding en huwelijksproblemen


Teuni Boer, maatschappelijk werker, over hulp bij huwelijksproblemen
Ellie de Rijke, maatschappelijk werker, over persoonlijkheidsproblemen in een relatie

Goed voorbereid je huwelijk in
Vijftig tot zestig uur per week werken
Verder na overspel
Een onmogelijke werkelijkheid (echtscheiding)


Boeken:
H. van Groningen, Samen praten. Over communicatie in het huwelijk.
J.H. Mauritz en E.J. Verbruggen (red.) Meer dan liefde, Samen bouwen aan je huwelijk.
H. van Groningen, Jongeren naar het huwelijk. Een praktische handreiking om je voor te bereiden op het huwelijk.

Deze boeken kunt u bij De Vluchtheuvel bestellen.

Nieuwsbrief:
Huwelijk (uitgave mei 2016)
 

Relatieproblemen in gezin of familie

Er kunnen ook relatieproblemen spelen in het gezin of in de familie. De Vluchtheuvel biedt hulp in de vorm van psychosociale en therapeutische hulpverleningsgesprekken.

Meer lezen over relatieproblemen
Er verschenen nieuwsbrieven met interviews, informatie en tips over:

Leven met een moeilijke partner (uitgave april 2014)
Schoonfamilie (uitgave maart 2013)

Blijf op de hoogte

2 keer per jaar verzonden

© 2018 Stichting De Vluchtheuvel  - Website realisatie door Vanderperk Groep