Burn-out

Wat is een burn-out?

Burn-out is een term die gebruikt wordt om een psychische uitputtingstoestand aan te geven, vaak veroorzaakt door vermoeidheid en stress. Je kunt een burn-out vergelijken met het uitdoven van een vuur: de mentale brandstof is op. Je bent zo moe dat je op je werk of thuis niet goed meer functioneert en loopt hierdoor steeds vaker tegen problemen aan. Wat zijn burn-outsymptomen en hoe ontstaat het? Wat is de relatie tot het geloof? Lees er meer over.

Voorkom een burn-out!

Deze tips kunnen je helpen bij het voorkomen van het ontwikkelen van burn-outklachten:

• Onderzoek of je werk, je werkgever en/of de bedrijfscultuur bij je past.
  • Plan je werkzaamheden en werk langere tijd aan één taak.
  • Durf nee te zeggen! Wees trouw aan jezelf en bewaak je grenzen.
  • Wees tevreden met het werk dat je doet. Accepteer dat niet elke taak je voldoening geeft.
  • Neem signalen van je lichaam en geest serieus.
  • Zorg voor ontspanning naast je werk.
  • Leef gezond: neem voldoende nachtrust, eet gezond en beweeg, liefst buiten.
  • Reserveer tijd voor gebed en Bijbellezen.

Hulp bij burn-outklachten

Het is belangrijk om burn-outklachten serieus te nemen en er iets mee te doen. De Vluchtheuvel biedt hulp in de vorm van psychosociale en therapeutische hulpverleningsgesprekken.

Meer lezen over burn-out

Suzanne den Breejen, psycholoog bij De Vluchtheuvel, over burn-out

Maarten, 22 jaar, rondde op 18-jarige leeftijd met succes zijn vwo-studie af. Hij ging op kamers en begon aan een universitaire studie. Daar kwam een bijbaan, studentenvereniging, het reizen naar het ouderlijk huis, het onderhouden van sociale contacten, sporten en stille tijd bij. Voeg daar zijn perfectionisme, een enorm verantwoordelijkheidsgevoel en een negatief zelfbeeld bij en Maarten raakte langzaam in een burn-out.
Lees het hele verhaal van Maarten

'Wat burn-out met je doet' door Pieter Dingemanse (boekrecensie)

Heb je problemen en zoek je hulp? De Vluchtheuvel heeft gesprekslocaties in Goes, Goeree-Overflakkee, Neder-Betuwe, Dordrecht, Woerden, Amersfoort, Rijssen, Lelystad, Zwolle. Bel (0113) 21 30 98 of meld je online aan.

2 keer per jaar verzonden